Domeniul principal de utilizare a colectorilor pentru bazinele de înot este — aşa cum o spune şi denumirea — cel al incălzirii bazinelor de înot private şi publice din timpul semestrului de vară sau — în general — acela al producerii de energie la un nivel redus de temperatură. Colectorii bazinelor de înot sunt, de aceea, astfel construiţi pentru a funcţiona la temperaturi cuprinse între 0 şi 20 K peste temperatura mediului inconjurător. La o temperatură a aerului de 20⸰C, temperatura colectorilor poate ajunge la maxirn 35-40°C.
Colectorul unui bazin de înot este format, de obicei, dintr-un element absorbant de culoare neagră, fără rezervor termoizolat şi fără învelişul transparent al colectorului plat; termoizolaţia nu este necesară atunci când dfferenţele de temperatură dintre elementul absorbant şi mediui inconjurător sunt mici. Constructia colectorului este, prin urmare, nu numai una foarte simplă, ci şi una rentabilă din punctul de vedere al costurilor. Dacă învelişul transparent nu mai există, inseamnă că dispar şi pierderile optice ca urmare a reflexiei şi transmisiei, astfel numai pierderiie optice sunt absorbite incomplet.
In ciuda pierderilor prin reflectie sau convectie, gradul de eficienţă a colectorului rămane, la temperaturi mici, mai mare decat cel al colectorilor plati sau cu vid. Dacă diferenţele de temperatura sunt mai mari decat 10K, atunci acese beneficii se pierd. Mai mult decat atat viteza vantului ar afecta gradul de eficienta a colectorului.
Mod de constructie si materiale
- In cazul bazinelor de înot, agentul termic din elementul absorbant este de obicei apa din bazinul de înot. De aceea, materialul absorbant trebuie să fie rezistent la coroziunea exercitată de apa care conţine clor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru conductele racordate între ele.
- Materialui absorbant trebuie să fie rezistent pe termen lung la intemperiile vremii, inclusiv la radiatia ultravioleta şi umiditate, precum şi la schimbările dese de temperatură dintre -20°C şi 70°C.
- Pentru a obţine un grad ridicat de eficienţă, materialul trebuie să aibă un grad bun de absorbtie a radiatiei (suprafaţa trebuie să fie, cel puţin, de culoare neagră) şi o bună conductivitate termică.
- Rezistenţa hidraulică opusă curentului trebuie să fie cât mai mică, adică elementul absorbant trebuie să aibă randament suficient de mare pentru a avea puterea necesară de pompare a cantitătii de apă care trebuie să se afle în mişcare.
De obicei, elementele absorbante nu sunt solicitate de presiuni sau temperaturi rIdicate, astfel incăt rezistenta materialului utilizat să nu fie afectată, Colectorii bazinelor de înot se pot construi prin urmare şi din materiale sintetice care au o bună rezistenţă la coroziune şi la intemperii: polietilena (PE), precurn şi polipropilena (PP) şi cauciucul sintetic din monomerul etilenă-propilenă (E.pdm) sunt rezistente la lumină şi vopsite in negru printr-un adaos de funingine. PE şi PP sunt materiale ieftine de construcţie şi relativ ecologice; Epdm este semnificativ mai scump, dar cu o durată de viaţă mai lunga.
ConstructIa elementului absorbant
Din cauza conductibilităţii termice relativ proaste a materialelor sintetice (în comparaţie cu metalele) sunt de preferat construciile la care se răceşte întreaga suprafaţă a elementului absorbant cu ajutorul agentului termic (în cazul de faţă: apa din bazinul de înot). Astfel, se utilizează:
- Elemente absorbante cu mai multe tuburi
Constă din mai multe ţevi sau conducte racordate între ele. La capete, acestea se racordează la o ţeavă de distribuţie, respectiv colectoare, Foarte des utilzate sunt tuburile cu nervuri din polipropilenă sau plăci cu nervuri din Epdm unde canalele de curgere se racordează sau se fixează (în funcţie de modul de construcţie al furtunelor) de tuburile de distribuţie, respectiv de tuburile colectoare.
- Elementui absorbant cu canale multiple
Se găsesc pe piaţă sub forma unor plase sau a unor plăci rigide (PP), cu o anumită lăţime. Tuburile de distribuţie, respectiv cele colectoare sunt bine sudate, iar elementele absorbante se suprapun şi sunt racordate între ele prin mufe cu bride pentru furtun sau şuruburi.
Ambele forme de construcţie se caracterizează prin faptul că sunt necostisitoare şi că se găsesc pe piaţă cu lungimi diferite. In timp ce elementul absorbant cu tuburi multiple se poate ajusta la faţa locului, în cazul elementelor absorbante cu mai multe canale trebuie să se indice dimensiunile exacte atunci când faceţi comanda.
Cei care doresc să economisească pot monta instalatia solară pe cont propriu. Există diverse sisteme solare rentabile ca preţ care, cu puţină îndemânare, pot fi montate pe cont propriu.
Materiale şi practici
Din cauza radiatiei solare (inclusiv cea UV) şi a diferenţelor de temperatură, materialele sintetice se deteriorează de-a lungul anilor. Acest proces diferă însă in funcţie de materialul ales. Deteriorările se caracterizează prin neetanşeităţi care duc in final, la inutilitatea elementului absorbant.
Polipropilena şi polietilena se folosesc de ani de zile pentru instalaţiile sanitare, cum ar fi la conductele tubulare, sistemele de incălzire prin pardoseală ş.a.m.d. Temperaturile admise pentru PP sunt cuprinse între -30°C şi +120°C.In ceea ce priveşte PE, rezistenţa temperatură este mai mică şi de aceea polietilena nu este la fel de des utilizată. Ambele materiale sunt însă rezistente la îngheţ, dar la temperaturi sub 0°C devin casante şi sensibile la solicitările mecanice, astfel Incăt ingheţul apei în conducte trebuie evitat sub orice formă. Acesta este motivul pentru care trebuie să goliţi tuburile din PP, respectiv PE din elementele absorbante. Întrucât se caracterizează printr-o rezistenţă relativ scăzută la radiaţiile de tip UV, atât polipropilena, căt şi polietilena sunt fabricate cu stabilizatori pentru acest tip de radiatii.
Experienţele de până acum, în special cele cu PP sunt pozitive, iar dacă tuburile sunt intretinute corespunzător, atunci durata de viaţă poate depăşi chiar şi 10 ani de zile. Producătorii oferă, de obicei, o garanţie de 10 ani de zile.
Cauciucul sintetic Epdm se foloseşte de mulţi ani in special ca material izolator pentru ferestre sau automobile. Are o rezistenţă foarte bună împotriva razelor UV şi se foloseşte pentru temperaturi cuprinse între -50°C şi 150°C, iar de scurt timp chiar şi pentru temperaturi mai ridicate. Este rezistent la ingheţ şi nu trebuie golit atunci când agentul termic devine mai solid în timpul iernii (atâta timp cât nu există alte materiale pe circuit care să necesite golirea instalaţiei). Durata de viaţă a elementelor absorbante din Epdm este de apraximativ 30 de ani, însă producătorii oferă de cele mai multe ori garantie de 10 ani de zile.
Alte materiale sintetice, in special materialele sintetice reciclabile care sunt semnificativ mai ieftine nu sunt recomandabile din cauza proprietătilor proaste şi a duratei de viaţă mult prea scurtă.
Indicatii pentru asamblare şi instalare
Pentru Europa Centrală, în perioada mai-septembrie se recomandă montarea sudică a instalaţiei solare, la un grad de inclinare cuprins între 20° şi 35°. În lunile de vară însă, soarele se află aşa de înalt pe cer, încăt cel mai simplu mod de a monta instalaţia este pe acopentşul putin inclinat sau chiar la acelaşi nivel cu solul, lângă rezervor (de cele mai multe ori se poate merge pe elementul absorbant). In acest fel, caştigul de energie rămâne la fel de ridicat. Montarea orizontală a instalaţiei pe acoperiş presupune, printre altele, mai multă muncă, deoarece elementul absorbant trebuie golit pe timp de iarnă cu aer comprimat.
La montarea şi fixarea elementului absorbant trebuie să se ia neapărat în considerare faptul că materialele sintetice se dilată la căldură destul de mult şi se contractă atunci când temperaturile scad. Montarea la faţa locului trebuie să decurgă în aşa fel încât elementul absorbant să nu fie deteriorat in niciun fel. Importantă este, de asemenea, şi o izolaţie a elementului absorbant împotriva vântului. Acest lucru este valabil în special iarna, atunci când elementul absorbant este relativ uşor, iar vântul bate cu o putere mai mare, Din această cauză, elementul absorbant trebuie bine fixat.
Bineinţeles, sarcina maximă utilă a acoperişului nu trebuie depăşită; elementele absorbante din materiai sintetic, umplute cu apă, au o greutate de 6 până la 10 kg/mp. Înainte de instalare trebuie să se verifice ca acoperişul ce vine sub elementul absorbant să fie intr-o stare perfectă, pentru că reparaţiile ulterioare ale acoperişului pot implica costuri mari de demontare şi remontare a acestuia. Dacă instalaţia solară se montează la nivelul solului, atunci se recomandă să nu sa se pună problema deteriorărilor apărute din cauza plantelor sau a rozătoarelor. Aceasta se poate obţine printr-o pregătire corespunzătoare a subsolului.
Un rol important îl joacă şi buna scurgere a apei fluviale, pentru că băltoacele de dedesubtul sau deasupra elementului absorbant pot afecta încălzirea acestuia. Acest lucru este greu de realizat în special în cazul elementelor absorbante cu furtune multiple cu nervuri.
Datorită faptului că elementul absorbant se află de obicei la nivel plan, există un risc destul de mare ca acesta să se murdărească. De aceea trebuie urmărit la intervale regulate şi curăţat dacă este nevoie.
Leave a Reply