Producatorii prezinta mereu in public noi tipuri de colectori solari, convinsi fiind ca acestia din urma sunt mai buni decat orice alt colector care a existat vreodata. In general, astfel de afirmatii in mass-media, inseamna doar reclama caci fizica nu poate fi contrazisa. Totusi, exista cateva modele intreresante, care in general, nu reprezinta nimic altceva decat mici abateri de la formele de constructie deja amintite. In acest capitol vom descrie cat mai multe dintre aceste forme.
Colectorul de acumulare
Colectorul de acumulare reuneste intr-un singur element functiile colectorului si ale rezervorului de caldura. Conceptul de functionare a instalatiei este simplu: rezervorul cu elementul absorbant se afla intr-o carcasa izolata racordata la o instalatie cu apa calda si rece. Astfel nu mai sunt necesare mai multe elemente de constructie, cum ar fi conductele tubulare din circuitul solar, schimbatorul de caldura, pompele. Necesarul de energie mai mic inseamna si costuri mai mici ale instalatiei in ansamblu.
Dezavantajele nu sunt insa de neglijat, pentru ca nu mai exista aproape niciun fel de castiguri. Temperaturile apei din rezervor se pierd mai repede in timpul noptii si in zilele innorate, dact in cazul rezervoarelor separate, bine izolate. Aceasta inseamna aa rezervorul-colector trebuie inchis mai des. In perioadele deosebit de reci din timpul iernilor exista riscul de inghet. La acestea se adauga problemele referitoare al incarcatura acoperisului cauzate de greutatea prea mare, ceea ce nu permite decat montarea unor instalatii cu rezervoare de maxim 200 l. Mai exista zi dificultati ale integrarii instalatiei pentru apa menajera, care se monteaza de obicei pe interior, de-a lungul acoperisului.
Colectorul plat cu vid
Singurul producator este Firma Thermo-Solar, care ofera un colector plat cu vid, respectiv un colector plat de evacuare partiala. Elementul absorbant cu invelis selectiv se afla intr-o caseta ambutisata adanc, invelisul transparent este alcauit dintr-un geam securizat solar, ce este conectat de carcasa printr-o izolatie speciala si rezistenta la variatii de temperatura. Pentru a putea face fata sarcinii de compresiune de pe partile din fata si din spate ale colectorului de evacuare, se monteaza un raster din otel superior.
Cu o presiune de functionare cuprinsa intre 1 si 100 mbar, este vorba despre un vid unde pot aparea pierderi termite fare legatura cu convectia. Neetanseitatile care pot aparea in geometria acestui colector se pot anula dupa evacuare. Pe langa aceasta, caldura pe care o produce colectorul, respectiv temperatura sa de stagnare se poate regla foarte usor prin aerisirea spatiului din interior. Capacitatea acestui colector este asadar comparabila cu cea a unui colector cu tuburi de vid, unde se pot obtine un randament de 50% si o diferenta de temperatura de 100°C intre elernentul absorbant si mediul inconjurator, daca radiatiile sunt de 1000 W/m².
Colectorul plat cu reflector
Firma austriaca Solarfocus prezinta, sub numele colectorului tip CPC, o constructie interesanta. In carcasa unui colector plat “normal” se gasesc, in locul termaizolatiei obisnuite, reflectori din aluminiu parabolici, care reflecta lumina in axa focala a elementului absorbant. Tubul prin care trece agentul termic nu se afla in mijlocul acestuia, ci pe una dintre partile exterioare si anume foarte aproape sub invelisul de sticla al colectorului. O privire de ansamblu asupra valorilor evidentiaza capacitatea acestui colector in comparatie cu a altor colectori plati.
Colectorii de fatada
Instalarea colectorilor preponderent pe fatadele construite vertical, orientate spre sud, inseamna captarea radiatiei solare in special in semestrul de iarna, adica atunci cand soarele se afla pozitionat mai jos. Colectorii de fatada sunt complementari pentru sistemul de incalzire al cladirilor, unde producerea de energie termica redusa este suficienta in timpul verii. Mai multi producatori din domeniu fabrica acest tip de colectori.
Leave a Reply