Deşi colectorii solari au beneficiat între timp de o tennologie imbunatăţită, a cărei calitate este foarte bună, dezvoltarea tehnică din acest domeniu nu este nici pe departe un capitol încheiat. Alături de domeniul industrial, institutele de cercetare lucrează ia imbunătăţirea gradului de eficientă a colectorilor, acest lucru fiind posibil de exemplu prin crearea unor invelişuri selective mai bune ale elementului absorbant cu o stabilitate de lungă durată, sau prin crearea unor învelşuri transparente care permit o pătrundere optimă a luminii sau care au pierderi termice mai mici.

Alte domenii de cercetare au ca scop imbunătăţirea carcasei colectorului şi optimizarea tuturor racordurilor, în special cele ale învelişului din sticlă. De exemplu, Firma Buderus fabrică toate racordurile sub formă de racorduri lipite -dacă se foloseşte acelaşi procedeu pentru întreg colectorul, atunci se diminuează nu numai energia necesară pentru producţia acestuia, ci şi timpul de producţie.

In ultimul timp, atenţia se concentrează asupra inovaţiiior din domeniul tehnologiei de productie. Astfel, toti producătorii lucrează la imbunătăţirea procesului de fabricare. In ultimii ani, unii producători au scos deja pe piată, la nivel industrial mare, tehnici de fabricare mai simple, mai raţionale şi, deci, mai puţin costisitaare. Un asemenea exemplu este Firma Sunmaster din Austria care a dezvoltat o tehnologie de producţie a colectorilor complet automatizată, direcţionată de roboţi, unde timpul de producţie a unui colector se reduce la 3 —5 (!) minute. Procedeul implica si un excelent control al calităţii şi documentare.

In viitor se va accentua şi nevoia utilizării materialelor alternative, căci preţurile cuprului au explodat în ultimii ani. Producătorii prevăd un viitor asemănător şi în ceea ce priveşte aluminiul din cauza cantitătil mari de energie necesara pentru fabricarea colectorilor din aluminiu. Bineînţeles, în următorii câţiva ani nu se mai aşteaptă salturi cuantice, insă trebuie să plecăm de la premisa că panourile solare vor deveni şi mai ieftine şi mai performante.

Leave a Reply
Enter Captcha Here :