Toate rezervoarele descrise până acum fac parte din categoria rezervoarelor cunoscute și sub numele de rezervoare pentru o zi, dintre care unele, datorită volumului mare de înmagazinare, pot fi folosite și pentru acumularea pentru mai multe zile. Rezervoarele de sezon sunt, spre deosebire de cele descrise anterior, rezervoare cu dimensiuni mari pentru înmagazinarea de căldură pentru apa menajeră din timpul verii și până iarna. În funcție de necesarul de căldură rezervoarele pot avea un volum de 20, 50, 100, 200 m3 si chiar si peste 1.000 m3 (un milion de litri!). Rezervoarele foarte mari de aprovizionare cu căldură sunt uneori folosite pentru alimentarea unor întregi așezări. Din nefericire, proiectele-pilot promițătoare din acest domeniu nu au determinat un grad mai mare de răspândire a acestor rezervoare de mari dimensiuni.

Cu cât volumul de acumulare este mai mare, scad atât prețurile, cât și pierderile termice în comparație cu conținutul la căldură. La casele solare, rezervorul solar sezonal asigură necesarul de căldură pentru locuitori pe toată perioada anului.

O aprovizionare solară cu căldură pe toată durata anului este utopică, dar se poate observa peste tot tendința de a utiliza mai degrabă sisteme de încălzire pe baza radiației solare în combinație cu sisteme pe bază de energie fosilă sau instalații solare exclusiv, decât sisteme pe bază de energie fosilă în combinație cu sisteme solare.

Leave a Reply
Enter Captcha Here :